Landskap i dimma.

Nyhetsbrev #2 2024 Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete

Hitta rätt bland olika ekonomiska stöd!

Ashraf Frugh har gjort en fördjupning ämnet ekonomiska stöd, bidrag och ersättningar som finns för att överleva i Sverige, om man inte har ett jobb.

I detta nyhetsbrev också: två besök i maktens korridorer, i Riksdagen och på Socialdepartementet. Och så har Ashraf blivit intervjuad av tidningen 8 sidor.

Kalender:

Landskap i dimma.

Vi har en rad utåtriktade evenemang på gång men de har ännu inga fastspikade datum. Vi återkommer inom kort, så håll utkik på hemsidan!

Artiklar:

Sedlar och mynt på ett kritvitt bord.

De viktigaste ekonomiska bidragen för nyanlända

Förra månadens Arbetskafé handlade om ekonomiska stöd och bidrag i Sverige. Ashraf Frugh, rådgivare i projektet, hade fördjupat sig i ämnet och höll en föreläsning. Och nu har vi publicerat texten om etableringsersättning, sjukersättning, ekonomiskt bistånd, bostadstillägg och bostadsbidrag. Där finns också en rad användbara länkar.


Långt bord med cirka 35 - 40 personer runt plus 10 - 20 i en yttre ring längs med väggarna. Längst bort i bild Socialtjänstministern i vit- och svart-spräcklig klänning. Bord och väggar i ljust fernissat trä, kanske björk.

Tagen socialminister efter runda med rörelsen

Utan basala stöd är det svårt att klara sig och många kan inte på allvar ens börja söka arbete i Sverige. Det sade Tiina Nummi Södergren när hon och en rad andra representanter från funktionsrättsrörelsen var inbjudna på möte med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, som var berörd av alla inspel från funktionsrättsrörelsen.


Texten 8 sidor i gult till vänster, (ur logga) och närbild på Ashraf till höger.

Ashraf intervjuad för tidningen 8 sidor

Ashraf Frugh har blivit intervjuad och publicerad i 8 sidor. 8 sidor är en tidning på Lättläst, en speciell teknik som gör det lättare att läsa. Vi passar samtidigt på att tipsa om andra medier där svenskan är lite lättare att förstå om man är nybörjare på svenska och vill öva.


Representanter från alla Riksdagens samtliga partier på Funktisriksdagen, stående bredvid varandra i Förstakammarsalen.

Samtliga partier bakom “funkisriksdag”

Det har hållits en ”funkisriksdag” där personer från funktionsrättsrörelsen fyllde riksdagshusets förstakammarsal. Det var ett arrangemang av ”riksdagens tvärpolitiska nätverk för funktionshinderpolitiska frågor”, det vill säga representanter från riksdagens samtliga partier. Temat den här gången var arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.