Tidöavtalet riskerar slå hårt mot nyanlända med funktionsnedsättning
Tidöavtalet är namnet på de överenskommelser som den nya svenska regeringen gjort med Sverigedemokraterna. Förslagen riskerar, om de genomförs, att slå hårt mot nyanlända med funktionsnedsättning. Det menar vår jurist Mari Siilsalu som gjort en analys av avtalet.
En god nyhet däremot är att Tiina Nummi Södergren börjat jobba i projektet. Hon beskriver sig som funktionsrättsaktivist och kommer att bidra med massor av kunskap och erfarenhet från ett yrkesliv med stort fokus på mänskliga rättigheter.
Dessutom rapporter från vårt första Referensgruppsmöte och ett seminarium om lokala initiativ för personer med funktionsnedsättningar runt om i landet.
Aktiviteter i november
17 – 18 november: MR-dagarna i Örebro.
DRW-RTAs seminarium Livet i den säkra hamnen: 18 november 14:30 – 15:30 med Jamie Bolling, Mikael Klein, Monica Klasén McGrath, Rahel Atnafu, Tony Zolomyan. Läs mer på den här länken.
22 november 10.00 – 13.00: Temadag med MISA (se artikeln om referensgruppsmötet nedan)
26 november 10:00 – 15:00: Utbildning om Arbetsförmedlingen. Med Mai Nahas, volontär på DRW och med erfarenhet från sitt jobb på Arbetsförmedlingen. På ILI:s kontor i Farsta – Storforsplan 36. Lunch ingår. Anmäl dig till Jamie Bolling: jamie.bolling@
Fler grejer på gång. Håll koll på hemsidan!
Mari Siilsalus analys av Tidöavtalet
Krav på egenförsörjning för att bli svenskt medborgare, begränsad rätt till tolk, villkorad tillgång till välfärden och krav på att anhöriginvandrare har ordnat heltäckande sjukvårdsförsäkring för vistelsen i Sverige – det är några av de förslag som finns i Tidöavtalet och som här analyseras av Mari Siilsalu.
Tiina Nummi Södergren – ny medarbetare i projektet
Vi är mycket stolta över att Tiina har börjat jobba hos oss. Hennes erfarenhet av funktionrättsarbete är mycket stor: på Svenska FN-förbundet, MyRight, Europeiska Blinduniionen och Världsblindunionen bland mycket annat. I projektet ska hon främst arbeta med en manual om artikel 27 (Rätten till arbete) i Funktionsrättskonventionen.
Migration viktigt ämne på seminarium om funktionshinderpolitik
På seminariet ”Funktionshinderpolitik och lokala förutsättningar”, arrangerat av tre olika länsstyrelser, höll våra fältarbetare Tony Zolomyan och Rahel Abebaw Atnafu ett föredrag om DRW-RTAs arbete. På seminariet gavs också mycket information om hur länsstyrelserna arbetar med funktionsrättsfrågor.
DRW-RTAs första referensgruppsmöte gästades bland annat av Mikael Klein från MISA. Han sade bland annat att personer som får arbete via MISA har fått rätt till Daglig verksamhet enligt LSS genom ett beslut från kommunen. Tisdagen den 22 november har projektet en temadag om MISA:s roll på arbetsmarknaden (se kalendariet högre upp).