Febril aktivitet.

Febril aktivitet i projektet

Det är mycket som händer i projektet just nu. Dels har vi ett antal träffar och seminarier, antingen bokade i kalendern eller under planering, men vi har också många andra aktiviteter igång. För att nämna några: granskning av Artikel 27, en analys av framgångsfaktorer och nya samarbeten. Läs om det längre ner.

Arbetskafé nr. 2 på kontoret i Farsta

Den 30 januari kl. 16.30 – 19.00 har vi vårt andra arbetskafé.

På arbetskaféet finns möjlighet att lära sig mer om den svenska arbetsmarknaden, språket och kulturen plus oskrivna arbetsrelaterade regler. Dessutom kommer det bli en möjlighet at skaffa kontakter och börja bygga ett personligt nätverk, något som kan vara viktigt för att kunna få ett jobb.

Plats: Vårt kontor i Farsta

Adress: Storforsplan 36, 10 tr

Anmälan till Tonya: antwan@independentliving.org

Seminarium om digital inkludering

Den 2 februari kl. 9.30 – 12.30 anordnas ett seminarium om digital inkludering för marginaliserade grupper, med fokus på nyanlända med funktionsnedsättningar.

På seminariet presenteras resultaten från projektet Digitala Praxis för Inkluderande Program (DPIP) vars syfte varit att skapa innovativa sätt att främja digital pedagogik för att bidra till inkludering och deltagande av nyanlända med funktionsvariationer.

Seminariet är ett samarbete mellan Disabled Refugees – Rätten till arbete, SwIdeas och Newcomers with Disabilities och kommer att hållas både fysiskt och online. Det är gratis att delta, och det blir fika och lunch efter seminariet.

Plats: Goto10 Stockholm, i Hörsalen

Adressen: Hammarby Kaj 10d, Stockholm

Anmälan sker via följande länk: https://forms.gle/Bt7ZKkPEBZsq5BYu5

Andra utåtriktade arrangemang under planering

Vidare planerar vi på en rad kommande temadagar, där somliga av dem kommer att läggas i samband med Arbetskaféerna.

Tema Samhall: Vi planerar ett informationsmöte om Samhall. En person som arbetar där kommer då till kontoret i Farsta och hjälper oss reda ut vad som avgör om man kan få deras stöd och hur det går till att få jobb via dem.

Stort rött F i en ring med små landstingsloggor och texten färtjänsten i en ring runt.

Tema färdtjänsten. Färdtjänst är ju ofta en förutsättning för att man ska kunna sköta ett arbete. Begränsningar på tillgång till förtjänst blir ett allt större problem.

Tema praktikplats: Vad innebär det att få en praktikplats? Vad är skillnaden på att praktisera på en arbetsplats och en anställning? Vilka regler gäller och vilka är fördelarna och nackdelarna? Det är några av frågorna vi ska försöka svara på, kanske på ett Arbetskafé framåt våren.

Tema Tidöavtalet. Många oroas av vad Tidöavtalet kan att leda fram till. Vi ska under en dag försöka reda ut vad Tidöavtalet innebär för målgruppen och förhoppningsvis dämpa eventuell obefogad oro.

Annat på gång just nu

I skuggan av dessa utåtriktade arrangemang pågår en febril aktivitet i projektet på en rad olika områden. Här är ett litet urval av dessa.

Rahel ler mot oss.

Rahel säger att rådgivningen rullar på som vanligt med både positiva och negativa nyheter. Under de senaste veckorna har å ena sidan två personer ”fallit ur systemet” men två andra har å andra sidan fått praktikplatser och att hon hjälpt en tredje med att skriva ett personligt brev som komplement till hans CV.

Mari fortsätter att jobba med sin omvärldsanalys där hon på sistone läst om vilka lärdomar man kan ta med sig från andra idéburna projekt på tema arbete integration och funktionsnedsättning. Hon är just i färd med att sammanfatta slutsatserna i en text som kommer att publiceras på vår hemsida under vintern eller våren.

Tiina läser och skriver om Artikel 27 i FN.s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Artikel 27 handlar om Rätten till arbete, som alltså är den rättighet som vårt projekt handlar om och fått en plats i  namnet. Även det arbetet kommer att presenteras framåt våren.

Artikel 27 är just nu extra aktuell eftersom artikeln fått en ”manual” – den allmänna kommentaren nr.8, (GC8). Kommentaren beskriver mer i detalj hur Artikel 27 ska uttolkas. Den allmänna kommentaren sägs vara mycket positiv och ska kunna få stor betydelse för synen på arbete och vi i projektet ska göra vad vi kan för att ge den uppmärksamhet.

Mari och Tina medverkar också i arbetet med parallellrapporten (civilsamhällets rapport till FN-kommittén) där de tar upp olika formar om strukturell diskriminering som drabbar migranter med funktionsnedsättning.

Jamie och Suzanne är i ständig kontakt med en rad organisation och kommuner som arbetar med liknande saker som Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete. En rad samarbeten är på gång.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.