May framför en PP-bild med ljuset i ansiktet.

Viktigt att förstå hur Arbetsförmedlingen fungerar

Innan juluppehållet hade projektet en rad möten och temadagar: om Arbetsförmedlingen, det första Arbetskaféet, temadag om Misa och ett informationsmöte om Friluftsfrämjandet. Här är korta resuméer från dessa. 

Om man har en funktionsnedsättning är man ofta beroende av att få stöd för att få en anställning. Det är genom arbetsförmedlingen som man får det stödet. Därför är det viktigt att förstå hur arbetsförmedlingen fungerar.

Det sade Rahel Abebaw Atnafu om den utbildning vi hade om Arbetsförmedlingen i slutet av november då vi hade besök av en arbetsförmedlare, Mai Nahas, som talade om söka-jobb-processen och om Arbetsförmedlingens uppdrag. Arbetsförmedlingen erbjuder inte den arbetssökande jobb, sade hon.

– Det är inte arbetsförmedlingens uppdrag att ge dig jobb. Arbetsförmedlingen är en kontrollmyndighet. Du ska kunna få ett stöd för att kunna få ett jobb men ansvaret är ditt, sade Mai Nahas.

Hon poängterade att det är viktigt att skriva in sig på Arbetsförmedlingen. När man gör det får man en handläggare som man till exempel kan få enskilda samtal med om sin situation.

Vi har tidigare skrivit en informationsartikel om vilka stöd man kan få genom arbetsförmedlingen som ligger här på hemsidan och vi kommer att fylla på med mer fakta och information efter hand.

Tony glad.

Vårt först Arbetskafé

Strax innan jul hade vi vårt första Arbetskafé. Först höll initiativtagaren, Tony Zolomyan, en presentation om tanken med Arbetskaféerna. Sedan blev ordet fritt och en av besökarna berättade om att han jobbat som kock innan han kom till Sverige. Detta resulterade i att vi ska ta kontakt med Coompanion, som vi hade besök av sommaren 2022, för att söka stöd åt honom att starta en restaurang någonstans i Stockholmstrakten.

Tanken är alltså att vi regelbundet ska ha ett Arbetskafé ungefär en gång i månaden där då alla i målgruppen är välkomna till vårt kontor i Farsta för att lära sig mer om söka jobb-processen. Som framgår av kalendern (se högermarginalen här på hemsidan) så har vi nästa Arbetskafé nu den 30 januari 16.30 på kontoret i Farsta. Anmälan sker till Tony. Det tredje kaféet planerar vi att ha i slutet av februari.

Martin förklarar...

Temadag med MISA

I slutet av november hade vi en temadag om Misa, då Martin Hagberg, Projektansvarig FoU på Wiljagruppen (där Misa ingår) var på besök. Misa, som har representanter i både DRW-RTAs referens- och styrgrupp, är ett privat företag som framför allt får sina uppdrag från kommuner men också från Arbetsförmedlingen.

När Misa började, på 1990-talet var det helt kopplad till LSS, berättar Martin Hagberg, med det förändrades: många fick inte längre stöd enligt LSS utan blev inskrivna på Arbetsförmedlingen i stället.

– Då tog vi ett beslut vi att vi måste finnas där också, på Arbetsförmedlingen och med i arbetsmarknadstjänster som till exempel Jobbtorget här i Stockholm, så vi kan följa de här personerna som går mellan myndigheterna.

De personer som får arbete via Misa har i regel antingen intellektuell funktionsnedsättning och/eller har en diagnos inom autismspektrat och har rätt till Daglig verksamhet enligt LSS efter beslut från kommunen. I övrigt arbetar Misa med personer med förvärvad hjärnskada, döva eller personer med hörselnedsättningar och med personer med psykisk ohälsa.

Vi återkommer  Misa här på hemsidan under vintern och våren.

Charlotta håller föredrag.

Planer med Friluftsfrämjandet

I december kom Charlotta Göller till vårt kontor i Farsta och berättade om Friluftsfrämjandet, som bland annat arrangerar guidade friluftsaktiviteter. Friluftsfrämjandet är en ideell organisation med rötter ifrån sent 1800-tal då den var tänkt att främja en hälsosam livsstil och möjligheten för människor att komma ut i skog och mark.

Charlotta Göller, som egentligen arbetar som jurist på MR-fonden, är själv en av 7000(!) ledare på Friluftsfrämjandet. Hon sade att det i Friluftsfrämjandets stadgar står att verksamheten ska vara öppna för alla och inkluderande och hon ser möjligheter att göra en aktivitet med oss, till exempel en vandring på något ställe där det är tillgängligt.

– Och kanske till och med naturparkour, utan att hoppa mellan stenar och stockar. Jag tror att vi med hjälp av fantasin nog ska kunna undanröja en del hinder.

Charlotta Göller bad oss sedan fundera och återkomma om när, var och hur vi ska genomföra en friluftsaktivitet tillsammans. Så håll utkik i mejlen eller här på hemsidan om kommande friluftsaktiviteter!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.