Brochyren - "svävande i luften".

MFD.s informationsbroschyr klar!

I oktober förra året intervjuade vi Josefina Streling, utredare på MFD, Myndigheten för delaktighet. Hon berättade då om ett informationsmaterial för nyanlända med funktionsnedsättningar som de, med hjälp av bland andra RRW-RTA, höll på att ta fram. Nu är broschyren klar och finns att laddas ner från deras hemsida. Broschyren finns på tio olika språk och visar på vilka stöd och hjälpmedel man kan ansöka om när man har en funktionsnedsättning. 

Så här skriver de i ett pressmeddelande:

Världen är i ständig förändring. Krig, konflikter, terror och katastrofer tvingar människor på flykt.  Människor som flyr sina hemländer och kommer till Sverige har precis som alla andra rätt till bostad, utbildning och möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden.

Men för den som har en funktionsnedsättning och är asylsökande, nyanländ eller har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet är det en utmaning att få överblick över vilka stöd och hjälpmedel man kan ansöka om för att klara vardagen.

­– Därför har vi tagit fram ett informationsmaterial om de olika stödinsatser och hjälpmedel som personer i behov av stöd kan ansöka om, säger Josefina Streling, utredare på MFD.

Broschyren har tagits fram i samarbete med Migrationsverket, Funktionsrätt Sverige, Independent Living Institute, Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete och Newcomers with Disabilities. Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten och Barnombudsmannen har bidragit med kunskap. Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten har sakgranskat.

Mer om broschyren
mfd.se/verktyg/migranter/broschyr-for-migranter

Broschyren finns både tryckta och nedladdningsbar på språken: amhariska, arabiska, dari, engelska, franska, somali, svenska, tigrinja och ukrainska. Den finns också som film på svenskt teckenspråk.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.