Mari med Farsta centrum suddigt och badande i starkt solljus i bakgrunden.

”Våra” ämnen temat på MR-dagarna

Mellan torsdagen den 23 och lördagen den 25 november äger årets MR-dagar rum i Helsingborg. Årets tema är Rätten till Arbete och utbildning, alltså de ämnen vi jobbar med i Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete, DRW – RTA.

– De frågorna är helt centrala för vår målgrupp, både för att kunna integreras men också för att de ska kunna få uppehållstillstånd för att kunna få bo här i Sverige, säger Mari Siilsalu, jurist i DRW – RTA och som arbetat med planeringen av våra seminarier.

I den här intervjun har vi gått igenom alla våra fyra seminarier en efter en i kronologisk ordning.

Texterna i rutorna är kopierade från MR-dagarnas officiella program. Varje rubriks länk leder till mer information och en längre beskrivning av seminariet. 

 

Snäv definition av personlig assistans i Sverige

Det allra första seminariet, kl. 11.30 på torsdagsförmiddagen, är vår systerorganisation STIL:s arrangemang. Nora Eklöv, journalist och kommunikatör i DRW – RTA, är med i panelen. Seminariet handlar om vikten av personlig assistans som för många är helt nödvändigt för att kunna sköta ett arbete. Man skulle kunna tro att det egentligen berör en liten grupp, men det beror på hur man räknar, säger Mari Siilsalu. I Sverige har vi en mycket snäv definition av personlig assistans jämfört med till exempel Funktionsrättskonventionens.

– Konventionens definition är mycket bredare så om vi skulle ha den i Sverige skulle det vara många fler assistansanvändare, och troligtvis många fler personer med funktionsnedsättningar i arbete. Det kanske finns andra stödinsatser för de personerna som tekniskt sett kan hjälpa en person till ett arbete men de ger inte möjlighet att välja det jobb personen ifråga vill eller skulle kunna ha, om hen fick personlig assistans.


Första bästa jobb kontra en jämlik arbetsmarknad

På torsdagseftermiddagen har vi ett s.k. miniseminarium som tar upp begreppet anställningsbarhet för migranter med funktionsnedsättning och vilka stöd som behövs för att anställningsbarheten ska kunna höjas för individerna. Även här betonar Mari att det primära målet inte är, som ofta hävdas, att hitta ”första bästa jobb” utan en jämlik arbetsmarknad.

– Det är mycket prat om att få sitt första jobb, vilket som helst för att så fort som möjligt skriva under ett anställningsavtal. Men det sättet att tänka är inte rättighetsbaserat utan vi vill se en jämlik arbetsmarknad där alla är med på samma villkor.


Rätten till utbildning eller arbete, men vad får det kosta?

Fredag 24/11 09:00 – 09:30 Rosa scenen

Att spara på stödinsatser kostar mer i slutändan

På fredagsmorgonen har vi ett nytt miniseminarium, den här gången tillsammans med Svenska kyrkan och med en panel bestående av personer från Funktionsrätt Sverige och STIL. Seminariet kommer att handla om det destruktiva i att spara pengar på stöd för personer med funktionsnedsättning.

– Det finns studier som visar att det man sparar genom att dra in på stödinsatser i slutänden kostar samhället mer. Utan stödinsatser får personerna inte arbete och utanförskapet innebär stora kostnader för samhället.

Mari lägger till att det finns en plan om att det seminariet så småningom ska följas upp med ett längre digitalt seminarium på samma tema.

– Det här blir litet som ett smakprov, säger Mari.


Samarbete med Myndigheten för delaktighet

En timme efter miniseminariet om kostnader har vi ett seminarium i samarbete med  Funktionsrätt Sverige och Myndigheten för delaktighet (MFD) . På seminariet vill vi belysa de specifika och strukturella hinder som migranter med funktionsnedsättning drabbas av. I panelen sitter Mari, Rahel, Ashraf och Tiina från DRW – RTA, Monica Klasén McGrath från Funktionsrätt Sverige och Josefine Streling från Myndigheten för delaktighet.

– Så det kommer att handla en hel det om det material som MFD har tagit fram med hjälp av oss i projektet och deltagare i våra fokusgrupper, säger Mari.


Karta som gör att man kan hitta till rätt monter. Vi (Indipendent Living Institute) har nummer 49.

Kom och prata med oss!

Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete kommer att ha en monter i arenan i Helsingborg och Mari uppmanar alla att komma och hälsa på oss där. När ni kommer till arenan ska ni hålla utkik efter plats 49, där vi håller till. På kartan, se ovan, står vi som Independent Living Institute, den organisation som driver projektet.

– Kom gärna dit och diskutera med oss. Det kommer att vara bemannat hela tiden och där finns också allt vårt skriftliga material som vi gärna delar med oss av!

Notera att det kan bli ändringar i schemat, så håll er uppdaterade på MR-dagarnas officiella program.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.