Skymning över Söderbysjön. Marken i förgrunden nästan svart, sjön som en ljusare grå strimma, svarta trän på andra sidan sjön och över alltihop en himmel i många olika grå toner. Människor i siluett framför sjön.

Nyhetsbrev #9 2023 Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete

Ses vi i Helsingborg?

Den 23 november drar MR-dagarna i Helsingborg igång och Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete (DRW – RTA) är på plats med egen monter och fyra seminarier. I intervjun nedan kommenterar Mari Siilsalu våra seminarier.

På MR-dagarna kommer vi att lansera flera nya skrifter, bland annat en om hur Artikel 27 i Funktionsrättkonventionen, kan användas. Artikel 27 handlar om rätten till arbete och Tiina Nummi Södergren, författaren till skriften, hyser stora förhoppningar om förbättringar på det området framöver.

I övrigt i det här nyhetsbrevet har vi en rapport från ett hälsoevent som Welcome House i Stockholm anordnade, en berättelse om Fatima Khavaris kamp för ensamkommande flyktingbarn och så har vår tidigare praktikant Marjan Aslanifard skrivit en masteruppsats om vägar till jobb för migranter med funktionsnedsättning.

Kalender

Skymning över Söderbysjön. Marken i förgrunden nästan svart, sjön som en ljusare grå strimma, svarta trän på andra sidan sjön och över alltihop en himmel i många olika grå toner. Människor i siluett framför sjön.

Händelser november 2023

TORSDAG 23/11 – LÖRDAG 25/11 (mellan 9 och 17 varje dag)
MR-dagarna I Helsingborg – 150 program och 400 talare 

Våra seminarier:

TORSDAG 23/11 11:30 – 12:30
Utan rätt till personlig assistans kan vi inte jobba

TORSDAG 23/11 15:30 – 16:00
Så funkar det – ökade anställningsbarhet och migranter med funktionsnedsättning

FREDAG 24/11 9.00 – 9.30
Rätten till utbildning eller arbete, men vad får det kosta?

FREDAG 24/11 10:30 – 11:30
Hinderbana till utbildning och arbete för migranter med funktionsnedsättning

Läs intervjun med Mari för mer information om MR-dagarna.


TISDAG 28/11 16:30 – 19:00
Arbetskafé, IRL

TORSDAG 30/11 18:00 – 19:30
Digitalt Arbetskafé

Artiklar:

Från en scen på MR-dagarna i Göteborg 2021.

Fyra seminarier på MR-dagarna i Helsingborg

Temat på årets MR-dagar är Rätten till arbete och utbildning och äger rum 23 till 25 november i Helsingborg. Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete kommer att vara på plats med egen monter och vara inblandade i fyra olika seminarier. I den här intervjun presenterar Independent Living Institutes jurist Mari Siilsalu våra seminarier.


Tiina i grön kavaj sneglande åt vänster.

Hur kan Artikel 27 användas?

Tiina Nummi Södergren, ny projektledare för DRW – RTA, har skrivit en text om Artikel 27 i Funktionsrättskonventionen (Rätten till arbete och sysselsättning). Hennes text handlar om hur Artikel 27 kan användas och med hjälp av att den allmänna kommentaren nu översätts till svenska tror hon att den kan spela en viktig roll i framtiden.


En fyrkant med en ring i mitten och en liten prick upptill. Är nog tänkt att vara en vara en kamera framifrån.

Vill du gästposta på vårt Instagram?

Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete har ett Instagramkonto. Om du har en funktionsnedsättning och är ny i Sverige – skulle du vilja låna kontot för att med bilder berätta om ditt liv under ett par veckor?

Du behöver inga förkunskaper utan vi lär dig det du behöver. Hör av dig till Nora Eklöv: nora@independentliving.org


Marjan med stort leende.

Masteruppsats om projektets ämnen

Vår tidigare praktikant Marjan Aslanifard har skrivit en masteruppsats med fokus på intersektionalitet – att vara migrant och ha en funktionsnedsättning. Uppsatsen handlar om hur migranter med funktionsnedsättning kan komma in på arbetsmarknaden i Sverige och i Tyskland.


Motljusbild. Dagsljus kommer on genom fönstren och "dränker " det som händer inåti i ljus.

Många kontakter på Welcome house

Welcome house är Stockholms stads mötesplats för nyanlända och i början av månaden anordnade de ett ”event för hälsa”. DRW-RTA var på plats och många kom fram till vår monter, pratade och tog material och vi fick flera nya kontakter.


Fatima talar framför en i en ganska liten sal med ett tiotal personer i publiken.

Fatima Khavaris kamp för flyktingbarnen

Unga funkisrörelsen hade bjudit in Fatima Khavari till ett möte där hon berättade om sitt liv, sin flykt från Afghanistan och sin kamp för att rädda flyktingbarn kvar i Sverige. Hon arrangerade en sittstrejk som varade i 58 dagar och som så småningom resulterade i den så kallade Gymnasielagen. Läs Ashrafs Frughs rapport från mötet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.