Kvot-projektet ska se över mottagandet av kvotflyktingar


Sara Järver och Sureya Calli, projektledare för Stockholms stads Kvot-projekt, introducerade projektet för DRW under vårt rundabordssamtal del 2 den 9 april 2018. Kvot-projektet har som syfte att studera mottagandet av nyanlända kvotflyktingar i Stockholms län.

Kvot-projektet hör till Avdelningen för mottagandet av nyanlända på Socialförvaltningen. De samarbetar med Arbetsmarknadsförvaltningen, Stockholms läns Landsting och Intro Stockholm.

Sureya Calli säger att den svenska flyktingkvoten ökar vilket ställer allt högre krav på mottagandet. Tanken är att projektet på sikt ska bland annat stärka processer kopplade till mottagandet genom att se över hur samverkan mellan olika myndigheter fungerar, inte minst med Migrationsverket och stärka kunskapen om kvotflyktingar för stadens medarbetare.

Sureya Calli menar att många nyanlända flyktingar har lite kunskap om Sverige och att det därför generellt krävs  fungerande samhällsorienterad information och ett effektiv stöd. Tanken är att projektet ska ta fram ett metodstöd med rutiner, mallar och checklistor plus rutiner för samverkan mellan myndigheter som även andra kommuner ska kunna ta del av.

Antalet kvotflyktingar som kommit till Stockholm är enligt Sara Järver sammanlagt cirka 5000 varav 2000 från Syrien och resten från Eritrea och Kongo. Enligt obekräftade uppgifter, från olika källor, är runt en tredjedel av kvotflyktingarna personer med synliga normbrytande funktionaliteter . DRW har träffat några personer som tillhör målgruppen för kvotflykting-projektet och har samlat material som kan vara av värde för Stockholms stads Kvot-projekt som också tvärtom är en viktig samarbetspartner för DRW.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.