DRW kvinnogruppen

DRW kvinnogruppen har träffats

Den 24 – 27 juni var det dags! Rahel Abebaw Aftanu med Jamie Bolling tog emot 5 kvinnor för en tredagars workshop. På programmet var:

    • Hur empowered är vi?
    • Vad kan vi om kvinnors rättigheter?
    • Vad är peer support?

Första dagen pratade gruppen om empowerment och vad som behövs för att känna att man har egenmakt. Yesi, Jamie och Rahel berättade sina historier om att känna sig empowered. Gruppen var överens om att utan tillgång till de stöd som behövs kan empowerment försvinna. Olika berättelser handlade om hur kvinnorna hade mött hinder. En kvinna hade fått ett jobb på en förskola men sedan drogs jobbet tillbaka pga kvinnans gångsvårighet och möjlighet att lyfta barnen. En annan kvinna berättade hur hon är bosatt mitt i skogen i Kramfors kommun och att hennes två pojkar som har fötts i Sverige har inte kunnat börja i förskolan ännu. Pojkarna möter inga andra barn och lider av isoleringen. Det var mycket tårar och skratt. Situationerna är svåra och gör kvinnorna ledsamma. Men skratta kunde vi tillsammans och hitta en styrka i att vi delar erfarenheter av att integreras i Sverige.

Den andra dagen ledde Tiina Nummi Södergren gruppen genom rättigheter och skyldigheter och berättade om Agenda 2030. Hon berättade att det inte alltid är lätt att få tillgång till sina rättigheter men att man inte ska ge upp. Det är viktigt att lära sig om konventionerna om mänskliga rättigheter och om Agenda 2030. Det är också viktigt att lära sig av varandra och stödja varandra.

Under dag tre fortsatte gruppen att prata om FN-konventionen för personer med funktionsnedsättning. Berättelserna flödade. Kvinnor kände sig starkare av att ha träffat varandra och har bättre förståelse för hur Sverige jobbar. De kommer att stödja varandra och fortsätta att försöka få ett bättre liv och integration i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.