Lycklig kvinna i rulle i solnedgång

Ta hjälp av bidragsstiftelsen!

Bidragsstiftelsen delar ut bidrag till sådant som kan förbättra eller förenkla livet och vardagen för personer med nedsatt rörelseförmåga. Tanken är att fler ska få ett bättre och rikare liv.

Men lägg märke till att ansökningstiden bara är mellan 1.a maj och 1.a september varje år.

DRW/RTA hade ett zoommöte med Susanne Wettby, handläggare på Bidragsstiftelsen, i juli, då hon berättade om stiftelsen och de krav som ställs för att få bidrag.
Lycklig kvinna i rulle i solnedgång

Bidrag till allt möjligt

Man kan få bidrag till allt möjligt som kan göra livet lättare och bättre och Susanne Wettby gav en rad exempel: dator, mobiltelefon, resor och olika hjälpmedel som man inte kan få från samhället: höj- och sänkbara möbler eller specialrullstolar. Man kan också få bidrag till att ta körkort.

– Däremot ger vi inte bidrag för bil eller anpassningar till bil, sade hon.

Vissa villkor

Det finns dock vissa villkor. För det första måste man leva upp till kriteriet att man har en rörelsenedsättning och ett läkarintyg på det (som ska bifogas i ansökan). Sedan krävs att man inte har ”för hög inkomst” för att följa Skatteverkets regler om gåvor.

–  I ansökan måste man bifoga senaste årets deklaration. Man får inte tjäna mer än fyra fribasbelopp om man är ensamstående. Det innebär 193.200/år och sedan lägger man på ytterligare ett fribasbelopp för var och en som bor i samma hushåll.

En annan regel är man inte kan få bidrag flera år i följd.

– Så om man fått ett bidrag ett år så är det ingen idé att söka nästa år utan då får man vänta till året därpå, sade Susanne Wettby.

Ansökningstiden tar slut 1.a September!

Ansökningsperioden är mellan 1.a maj – 1.a september varje år och Susanne Wettby varnar för att man inte får svar förrän i december. Det är en ganska omständlig process att välja ut vilka som ska få bidrag eller inte och det avgörs till sist på Bidragsstiftelsens möte i november varje år.

– Så om man tänker sig att söka pengar för en resa på sommaren är det ingen idé att söka pengar i maj för man kommer ändå inte få något besked förrän i december, sade Susanne Wettby.

Sök från flera samtidigt!

Senaste året fick Bidragsstiftelsen 463 ansökningar från privatpersoner varav ca. 300 fick beviljat bidrag. Orsakerna till att man inte fått, sade Susanne Wettby, är oftast att man inte levt upp till villkoren som nämndes tidigare – att man har för hög inkomst eller att man inte tillhör målgruppen.
Ett tips hon gav om man vill söka något som kostar väldigt mycket pengar är att söka pengar från flera håll samtidigt.

– Om man till exempel vill ha en specialrullstol för 100.000 kan man söka en del av summan från Bidragsstiftelsen och resten från andra fonder och stiftelser, bara man nämner det i ansökan. Det får man absolut göra!

Flera sätt att fylla i formuläret

Om man vill söka bidrag från Bidragsstiftelsen är det lättast att gå in på deras hemsida: https://www.bidragsstiftelsen.se/ och klicka på ”Ansökan” och sedan scrolla ner och klicka på ”Ansökan online”. Man behöver ett mobilt bankID men om man inte har det finns även andra vägar, sade Susanne Wettby.

– Man kan skriva ut formuläret och skicka det till oss per post. Och om man inte har tillgång till dator eller skrivare kan man höra av sig till mig så skickar jag en blankett. Vi kan inte fylla i formuläret åt en person, på grund av regler som har med GDPR att göra, men jag kan hjälpa till och förklara hur man gör via telefon.

Bildades 1961

Bidragsstiftelsen bildades 1961. Stiftelsens hela och ursprungliga namn är egentligen De handikappades riksförbunds bidragsstiftelse men ingen säger det längre utan bara ”Bidragsstiftelsen”. Susanne Wettby sade att stiftelsen är fristående och att den enda anknytningen till DHR är att deras förbundsstyrelse utser styrelsen för Bidragsstiftelsen.

Styrelsen har bestämt att de ska prioritera barn och idrottsverksamhet.

Även organisationer kan söka pengar från Bidragsstiftelsen, vilket ILI gjorde för ett par år sedan vilket resulterade i vår skrift Friheten att bestämma med vem, var och hur en vill bo – Avinstitutionalisering/Deinstitutionalization (DI) i Sverige. som även kommer på engelska inom kort. Håll utkik på ILI: hemsida!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.