Sömmerskan Alona Sapetova

Alona från Ukraina fick jobb på kommunens tvätteri

Sömmerskan Alona Sapetova och hennes familj flydde kriget i Ukraina och hamnade i Härnösand i Västernorrland. Där arbetar hon på ett tvätteri och lär sig teckenspråk på svenska.

Strax efter att Rysslands krig mot Ukraina inleddes i slutet av mars 2022 flydde Alona Sapetova till Sverige med sin man och deras två barn. Alona, som är döv sedan födseln, bodde i huvudstaden Kiev och förutsättningarna var mycket svåra för henne och hennes familj. Eftersom samtliga i familjen har stora hörselnedsättningar kunde de inte höra när flyglarmen ljöd över staden eller bomberna som föll runt omkring dem. Situationen blev osäker och ohållbar. De bestämde sig för att ta sig ut ur staden och med hjälp av ukrainsk militär och volontärer tog sig familjen ut ur det krigsdrabbade landet och sedan till Sverige.

– Jag ropade “nej” när de sa åt oss att lämna landet, men det fanns inget annat att göra, berättar Alona.

De hamnade i Härnösand och där tog kommunen emot 14 personer från Ukraina, alla med hörselnedsättning. Till stor del berodde det på Kristinaskolan som är en skola för döva. Kommunen anordnar en kurs i skolan där nyanlända kan lära sig teckenspråk på svenska. Både Alona och hennes man har arbete och barnen kan gå i skolan.

I Ukraina arbetade Alona som sömmerska och när hon kom till Härnösand tog kommunen tillvara på hennes erfarenhet av textil. Hon fick jobb på ett kommunalt tvätteri som öppnade i april 2022. På tvätteriet arbetar åtta personer från Sverige, Ukraina, Afghanistan och Eritrea. Tvätteriet hämtar, tvättar och lämnar tvätt från sjutton olika verksamheter inom kommunen, det handlar om arbetskläder, lakan och patienters kläder från äldreboenden, LSS-boenden, hemtjänst och hemsjukvård samt familjer i behov av avlastning. Inom kort kommer de att byta lokaler och expandera.

På tvätteriet är Anita Åkerlund arbetsledare och hon kan teckenspråk, vilket underlättar för Alona att lära sig teckenspråk på svenska och kommunicera med sina kollegor. För att kollegorna själva ska kunna lära sig teckenspråk har det hängts upp skyltar med enklare tecken på teckenspråk på arbetsplatsen.

– Jag trivs jättebra, säger Alona som ska arbeta på tvätteriet i ytterligare ett år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.