Flera potentiella samarbetsparners

I förra veckan anordnade Welcome House, Stockholms stads mötesplats för stöd till nyanlända, ett ”Event om hälsa”.

Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete (DRW – RTA) var på plats och hade många besök vid projektets monter som troligtvis kommer att mynna ut i en rad samarbeten.

Att samarbeta med andra organisationer som har kontakt med personer i DRW – RTAs målgrupp är mycket viktigt för projektet.  På det sättet kan vi nå ut till ännu fler.

Besök Welcome House webbplats  

Ca 20 personer kom fram och tog material och pratade med Tiina, Rahel och Kirsty. Två av dem var nya potentiella deltagare i projektet och de andra representanter från andra organisationer som var på plats eller på besök.

Rahel berättar att de hade ett längre samtal med representanter från en rad olika organisationer som troligtvis kommer att resultera i framtida samarbeten: Hej främling!, Kulturdoula Stockholm och Föräldraskapsstödet. Läs mer om dem nedan.

Motljusbild. Dagsljus kommer on genom fönstren och "dränker " det som händer inåti i ljus.
Welcome House, Stockholms stad mötesplats för nyanlända, vid Medborgarplatsen på Södermalm. I den här artikeln finns mer om vilket stöd du kan få där.

Tiina pratade länge med en representant från Transkulturellt centrum om planer på ett fördjupat samarbete. De skulle vilja bjuda in oss på sina möten med personer i organisationer som i sin yrkesutövning nästan dagligen träffar migranter med funktionsnedsättning, till exempel myndighetspersonal och personer som arbetar inom hälso- och sjukvården. De kan också tänka sig att DRW – RTA skulle kunna hålla utbildningar om exempelvis bemötande.

Andra utställare

En lång rad andra organisationer och utställare var på plats, var och en med olika sorters erbjudanden:

Friskis & Svettis – träning för alla, ”utan prestationskrav och skeva ideal” som det står på deras hemsida. Bjuder på två gratis månader till nyanlända, men bara på tre anläggningar: Solna, Kungsholmen och Skanstull (notera då att det ska vara Friskis & Svettis som ligger på Skansbrogatan 5b och inte Skanstull Ringen).

Kulturdoula Stockholm – stöd för icke-svensktalande gravida och deras familjer vid graviditet, födande samt första tiden med barnet.

Föräldraskapsstödet – för utrikesfödda föräldrar. Anordnar bland annat träffar som handlar om att ha familj i Sverige, om skolan, hälso- och sjukvård och föräldrars rättigheter och skyldigheter.

Midsommargården – många olika verksamheter, bl. a simskola och cykelskola för vuxna.

Hej främling – en ideell förening som bygger relationer för att bidra till välmående och positiv integration i samhället.

Transkulturellt centrum – ett kunskapscentrum inom Region Stockholm som i sitt uppdrag har att främja migranters hälsa.

RFSU – Riksförbundet för sexuell upplysning

Sluta-röka-linjen– stöd för dig som vill sluta röka

Cancerfonden – obunden och ideell förening vars främsta syfte är att stödja forskning om cancer

Sjuksyrra med gröna gummihandskar håller i en hand som hon tar blodprov på. Besökare på Welcome-house-event i bakgrunden.
Capio vårdcentral Södermalm på Welcome Houses hälso-event. Här sjuksyster Sandra Göthberg Meiton som tar blodprov på en av besökarna.

Capio vårdcentral Södermalm var också på plats och erbjöd gratis provtagning på blodtrycket och blodsockret. Provet visar om man har eller riskerar få diabetes typ 2. Typ 2-diabetes utvecklas i samspel mellan arv och miljö hos personer i medelåldern och kan förhindras genom förändringar i kost och motion. Så det är bra att ha koll på.

Welcome House hade ett liknande evenemang innan sommaren. I vår artikel om det finns mer fakta om Welcome House och vad för stöd de kan ge.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.