Trafikplats med olika vägar i dämpad belysning eftersom solen är på väg ner. Nästan siluett med gräs som är mörkt grått, blänkande vägbanor och en nästan knallgul himmel.

Nyhetsbrev #8 2023 Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete

Hårda ord om Tidöavtalet

”En attack mot mänskliga rättigheter.”
”Fyra nyanser av brunt.”
”Moment 22 att tvingas kvalificera sig till välfärden.”
”Man skapar en samhällelig pyramid.”

Det var några av de omdömen som gavs om Tidöavtalet i vår hearing i september. Men det blandades också med en viss framtidstro och många idéer om hur effekterna på avtalet kan dämpas.

I det här nyhetsbrevet finns även lyckade exempel på mottagningen av migranter med funktionsnedsättning, en intervju med vår nye medarbetare Ashraf Frugh och premiär för vårt ”hybridkafé”.

Kalender:

 

Trafikplats med olika vägar i dämpad belysning eftersom solen är på väg ner. Nästan siluett med gräs som är mörkt grått, blänkande vägbanor och en nästan knallgul himmel.

Händelser under hösten

Både ett digitalt och ett fysiskt (vanligt) arbetskafé är under planering men tid och datum är inte ännu bestämda. Vi återkommer om detta!

23 – 25 NOVEMBER
MR-dagarna i Helsingborg
Vi återkommer med mer information senare under oktober.

Artiklar:
KLICKA PÅ DE BLÅ RUBRIKERNA FÖR ATT KOMMA TILL ARTIKELN

Hur kan vi dämpa Tidöavtalets skadeverkningar?

För ett par veckor sedan genomförde vi och Funktionsrätt Stockholms län en hearing om hur vi kan dämpa Tidöavtalets skadeverkningar för migranter med funktionsnedsättning. Hearingen gjordes på tema hälsa och tanken var att mötet skulle vara lösningsorienterat. Ca 50 personer deltog, både från civilsamhällesorganisationer och aktörer i offentlig sektor. Följ länken och se hearingen på Youtube!


Ashraf sitter och jobbar bakom ett par stora skärmar på kontoret i Farsta. Han tittar upp och ler försiktigt.

Ashraf Frugh – ny medarbetare i projektet

Ashraf Frugh är född och uppväxt i Kabul i Afghanistan. När han var 8 år träffades han i ryggen av splitter från en raket och är sedan dess rullstolsanvändare. När Talibanerna tog över lämnade Ashraf och hans syster Afghanistan och fick asyl i Sverige. Nu har han börjat arbeta som volontär i projektet Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete.


Mikaela Öhlund och Sanna Hellberg på arbetslivsförvaltningens integrationsavdelning i Härnösand, tre personer vid ett bord med kafekanna i mitten

Fungerande flyktingmottagning i Härnösand

I en ganska dyster verklighet med många exempel på hur svenska myndigheter misslyckas i mottagandet av migranter med funktionsnedsättning samlar Nora Eklöv på goda exempel. Här har hon intervjuat Mikaela Öhlund och Sanna Hellberg som berättar om hur man i Härnösand tagit emot 75 flyktingar med funktionsnedsättning från Ukraina.


Sömmerskan Alona Sapetova

Jobb på kommunens tvätteri

Alona Sapetova är en av de 75 flyktingarna från Ukraina som hamnat i Härnösand. Här berättar Alona, som är döv från födseln, hur hon och hennas familj under dramatiska omständigheter flydde kriget och hamnade i Härnösand och inte långt senare fick jobb på kommunens tvätteri.


deltagarna samlade kring stora bordet i stora konferensrummet på STIL-kontoret och andra deltagare på skärmarna bakom.

Premiär för vårt ”hybridkafé”

I förra veckan hade vi vårt första ”hybridkafé” – ett vanligt fysiskt Arbetskafé på STIL/ILI-kontoret men också deltagare med ute i landet via Zoom. Temat var uppehålls- och arbetstillstånd, men vi talade även mycket om familjeåterförening och om reglerna som styr det som krävs för att få sina anhöriga till Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.