Huvet på Welcome Houses hemsida. Tecknat med siluetter av människor i olika bjärta färger och texten Welcome Huose i mitten

Ta hjälp av Welcome House!

Som nyanländ och boende i Stockholm kan du ha en hel del nytta av Welcome House. Welcome House är Stockholms kommuns mötesplats för nyanlända där kan du kan få stöd under din första tid i Stockholm.

Welcome House öppnades för snart två år sedan och har ambitionen att vara ett ”förebyggande och sammanhållet stöd för etablering av nyanlända i Stockholm” som de skriver i en artikel där förra borgarråden Jan Jönsson (L) och Karin Ernlund (C) presenterade initiativet i samband med starten.

Tanken är att nyanlända ska kunna få hjälp med en rad trassliga saker: folkbokföring, inskrivning på Arbetsförmedlingen, få möjlighet att delta i föreningsaktiviteter och stöd i att söka praktik och jobb. Welcome House ska också kunna bistå med bostads- och samhällsvägledning samt studie- och yrkesvägledning.

Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete har sedan en tid tillbaka utvecklat ett samarbete med Welcome House där vi å ena sidan blivit inbjudna på studiebesök och tvärtom erbjuder Welcome Houses personal utbildning om migranter med funktionsnedsättning.

Rahel och Tiina framför en bild på deras PP-presentation. Åhörare i förgrunden.
Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbetes rådgivare Tiina Nummi-Södergren och Rahel Abebaw Atnafu håller ett föredrag på Welcome Houses välbefinnandemässa.

Welcome House anordnar ibland träffar av olika slag. För en tid sedan hade de ett evenemang om hälsa för nyanlända – ”Event om välbefinnande”. På evenemanget deltog föreningar, hälsoinformatörer och hälsokommunikatörer från Region Stockholm samt välbefinnande-teamet från Welcome House. Självklart deltog också Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete, dels genom att hålla ett föredrag av två av våra rådgivare, Rahel Abebaw Atnafu och Tiina Nummi-Södergren, dels genom ett eget bokbord.

I vissa andra kommuner finns det motsvarigheter till Stockholms kommuns Welcome House, där man alltså både har en särskild webbplats och en fysiskt plats som man kan besöka och få hjälp, men de tycks vara ganska ovanliga. Här på hemsidan ska vi återkomma till frågan om hur det ser ut på den fronten i resten av landet.

Welcome House i Stockholm ligger på Medborgarplatsen 25 på Södermalm. Om ni går över torget från Götgatan ligger det längst bort på höger hand. Det står Welcome House i stora bokstäver över porten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.