Ibrahim Mohammed Ahmed. Foto: Josefin Säfström

Hörselskadades riksförbund: Ibrahim vill stödja fler migranter som lever med hörselskada

Ibrahim Mohammed Ahmed kom från Eritrea till Sverige som asylsökande 2015. Nu är han aktiv i Hörselskadades riksförbund och arvfondsprojektet Stockholmare United – att höras och att höra till.

Stockholmare United – att höras och höra till, startade i april 2023 och är ett treårigt arvsfondsprojekt som går ut på att stödja och inkludera migranter och nyanlända med hörselnedsättningar. Projektet drivs av Hörselskadades Riksförbunds Stockholmsförening i nära samarbete med Samarbetsorgan för Etniska Organisationer i Sverige, SIOS.

Ibrahim Mohammed Ahmed blev medveten om sin hörselskada i tioårsåldern då han gick i skolan i sitt hemland. Trots att han knappt hörde vad läraren sa gick det bra för honom i skolan. Han kunde läsa sig till kunskapen och lärde sig läppavläsning på egen hand. Ett år efter att Ibrahim Mohammed Ahmed kom till Sverige fick han sina första hörapparater. Det började med att han genom arbetsförmedlingen fick hjälp med remiss till hörselhabiliteringen på Rosenlunds sjukhus i Stockholm och blev tipsad om Hörselskadades riksförbund.

– Jag fick också komma till Vux Huddinge som erbjuder utbildningar i svenska för invandrare (SFI), svenska som andraspråk, matematik, engelska, samhällsorientering och teckenspråk för hörselskadade och döva invandrare. För första gången fick jag undervisning med tekniska hjälpmedel och anpassning. Jag älskade skolan, berättar Ibrahim Mohammed Ahmed.

Senare började han engagera sig i Hörselskadades riksförbund Stockholm och deltar för närvarande i föreningens engelskagrupp som tillsammans tränar på att läsa och skriva på engelska.

– Som många andra hörselskadade kan jag läsa och skriva bra på engelska men har aldrig hört ordentligt hur orden ska uttalas, säger Ibrahim Mohammed Ahmed.

Ibrahim Mohammed Ahmed har testat på flera olika jobb som inte har funkat med hans hörsel, trots allt har han idag fast tjänst på Samhall i Södertälje och egen lägenhet. Han tillhör också Stockholmare Uniteds stödgrupp som ska stödja migranter med hörselnedsättning.

– De erfarenheter vi har är viktiga och kommer troligtvis att vara till stor hjälp för andra. Genom projektet hoppas vi hitta och hjälpa andra utlandsfödda hörselskadade som inte har fått den hjälp de behöver för att bli en fullvärdig del av samhället. Väldigt få hittar vägen till oss i hörselorganisationerna. Där måste vi bli bättre och vi hoppas att vårt projekt ska leda till förbättring i Stockholm och i Sverige, säger han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.