Josefina Streling. Foto: Tobias Björkgren

Myndigheten för Delaktighet utvecklade en tillgänglig broschyr tillsammans med funktionsrättsrörelsen

Tydlig och lättillgänglig information var målet när Myndigheten för Delaktighet utformade broschyren “Information till dig som är ny i Sverige och har en funktionsnedsättning”.

Behovet av ett utvecklat material lyftes i samband med ett nystartat nätverk med olika organisationer och aktörer vars fokus är migranter med funktionsnedsättning. Nätverket startades av Myndigheten för Delaktighet som initierades arbetet med broschyren 2022. Samtliga aktörer ville inkludera personer med egen erfarenhet av att vara migrant med funktionsnedsättning i arbetet med att ta fram en ny informationsbroschyr som kan fungera som en handbok till de som är nya i Sverige, men även till de som arbetar med målgruppen. Med hjälp av, bland annat, Independent Living Institute tillsattes en fokusgrupp vars deltagare fick berätta om sina egna erfarenheter och Myndigheten för delaktighet började skissa på de olika samhällsområden som var viktiga att täcka in i broschyren.

– Den första delen i arbetet handlade om att kartlägga nuläget och förankra med berörda aktörer, som exempelvis myndigheter och organisationer. Därefter identifierades och kartlades all relevant lagstiftning som idag styr och påverkar rätt till insatser som målgrupperna asylsökande, skyddsbehövande och nyanlända personer med funktionsnedsättning har, berättar Josefina Streling, utredare för Myndigheten för Delaktighet, hon fortsätter:

– Materialet skickades ut på flera remissrundor där många organisationer och myndigheter hjälptes åt att sakgranska fakta och komma med inspel kring innehåll och format.

För att kunna utforma ett samhälle som är hållbart och som passar hela befolkningens behov och förutsättningar, anser Josefina Streling att det är viktigt att utgå från den erfarenhet som finns hos enskilda individer.

– Att involvera företrädare för funktionshinderorganisationerna och civilsamhället och enskilda i frågor som berör dem, är också ytterst en fråga om demokrati och inflytande, säger hon.

Idag finns broschyren i översatt till tio språk och både i digital och fysisk form samt på teckenspråk. Den är gratis att ta del av via myndighetens webbplats. Josefina Streling tror att arbetssättet skulle fungera på andra områden.

– Att ta fram anpassad information i tillgängliga format är alltid viktigt. Det finns säkert många olika områden som skulle kunna informeras om på liknande sätt. Behoven av anpassad information är stor, vilket gör det än viktigare att alla aktörer i samhället jobbar med att göra information om sin verksamhet så tillgänglig som möjligt, säger hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.