Mahelet Neguisse Abebe

Mahelet Negussie Abebe var med i Myndigheten för Delaktighets fokusgrupp – “De lyssnade på våra åsikter”

Mahelet Negussie Abebe deltog i Myndigheten för delaktighets fokusgrupp under  framtagandet av broschyren “Information till dig som är ny i Sverige och har en funktionsnedsättning”.

Hon kom från Etiopien till Sverige som asylsökande 2019, idag är hon 39 år och bor i Stockholm. Mahelet Negussie Abebe blev involverad i Myndigheten för delaktighets arbete med att ta fram broschyren genom kontakt med Disabled Refugees Welcome och Independent Living Institute. Hon anser att det var viktigt och bra att de ideella organisationerna blev tillfrågade att samarbeta med broschyren, som är tänkt att fungera som en handbok till de som är nya i Sverige.

– De ideella organisationerna har direktkontakt med målgruppen och vet därför bättre hur lagarna implementeras och påverkar personer direkt, säger hon.

Broschyren täcker in myndigheternas olika ansvarsområden och beskriver var man ska vända sig beroende på vilken situation man befinner sig i. Mahelet Negussie Abebe beskriver att arbetet började med ett videosamtal med Myndigheten för delaktighet och alla berörda där de berättade om planerna att tillverka broschyren.

– Sedan intervjuade de oss som skulle ingå i fokusgruppen, nästa gång träffades vi på myndighetens kontor och efter ett par möten fick vi till slut se ett utkast av broschyren och den slutgiltiga versionen efter vår feedback.

Mahelet Negussie Abebe berättar att myndigheten ändrade utkastet av broschyren utifrån fokusgruppens feedback.
– Det kändes som att de lyssnade på våra åsikter.

Broschyren ska fungera som en lättillgänglig handbok för personer som är nya i Sverige och som lever med funktionsnedsättning men Mahelet Neguisse Abebe tror att den kan även kan användas som referens av politiker, organisationer inom civilsamhället och andra myndigheter. Hon beskriver att broschyren kan hjälpa personer att få tillgång till sina rättigheter.

Myndigheten för delaktighets broschyrer
Myndigheten för delaktighets broschyrer i olika språk. Foto: Nora Eklöv

– När man kommer som ny till Sverige är det svårt att veta vad man har för rättigheter och vart man ska vända sig. Broschyren skapar kunskap kring samhällets olika delar och vilka myndigheter som finns, samtidigt som den också klargör vad de ansvarar för i olika situationer. Den kan användas i hela samhället, säger hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.