Collage med bilder Luana och Leonie.

Luana och Leonie tar avsked

Efter tre månader har nu Luanas Butzer och Leonies Grießers praktik hos oss kommit till sitt slut.

Bland mycket annat skrev de ett paper om psykisk ohälsa, migration och arbete som finns att läsa här på PDF. Senare under våren kommer också en intervju med dem om deras paper.

Och här är deras avsked till oss:

Hej! Vi heter Luana och Leonie och har under de senaste tre månaderna praktiserat på Independent Living Institute (ILI) i Farsta. Vi är studenter vid ett tyskt universitet inom socialt arbete och har tidigare arbetat inom ungdoms-, familje- och socialvård samt med personer med psykisk ohälsa och missbruk. Därför var arbetet på ILI en helt ny erfarenhet för oss.

I våra studier är det viktigt att vi bekantar oss med olika arbetsfält inom socialt arbete. Vår praktik på ILI hjälpte oss mycket att bekanta oss med två nya ämnesområden: migration och personer med funktionsnedsättning. Vi upptäckte att det ofta inte finns någon tydlig gränsdragning dessemellan. Därför är varje område lika viktigt.

Redan första dagen på jobbet blev vi varmt välkomnade av RTA-teamet. Våra kollegor var vänliga och tillmötesgående, vilket gjorde att vi kände oss bekväma direkt. Vi tilldelades RTA-projektet och fick i uppdrag att skriva en artikel om psykisk hälsa relaterat till migration och arbete, som sedan kunde användas i kollegornas fortsatta arbete. Att skriva en sådan artikel var en helt ny erfarenhet för oss, men vi fick lära oss mycket nytt och upptäckte skillnaderna mellan Tyskland och Sverige. Vi fick också bättre kunskaper om det svenska rättssystemet gällande mänskliga rättigheter, migration och funktionsnedsättning.

Vi är också väldigt tacksamma för att vi fick delta i Arbetskaféerna och stödja våra kollegor samt lära känna deltagarna där. Det var spännande att lyssna på presentationerna och lära sig om deltagarnas åsikter och diskussionsämnen. Vi gillade verkligen också besöket på Paralife Sports Café i Nacka. Paralife Sports Café är ett speciellt café som drivs av den ideella organisationen Paralife. Det var fantastiskt att se att caféet nästan är helt fritt från hinder för personer med funktionsnedsättning och att det även finns träningsrum för att utöva idrott i kaféets lokaler. Vi fick möjlighet att få en guidad tur där och många frågor klargjordes och besvarades. Vi tror att studiebesök är en bra idé för att skapa inspiration och arbetsmöjligheter för deltagarna.

Vi bekantade oss också med Independent Living-filosofin och ENIL, vilket vi tidigare inte kände till. Ett annat ämne vi studerade under praktiken var intersektionalitet. RTA-projektet fokuserar på korsningen mellan funktionsnedsättning och migration och undersöker hur de båda frågorna är sammankopplade och påverkar varandra, samt hur personer i gränslandet mellan de två aspekterna positionerar sig på arbetsmarknaden. Praktiken visade oss hur lite denna typ av intersektionalitet beaktas utanför akademin. Det finns visserligen internationella dokument om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och personer med migrationsbakgrund (till exempel Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och Genèvekonventionen om flyktingar). Men dokument som kopplar ihop de båda ämnena existerar dock knappt. Detta medför att de utmaningar och risker som personer med dessa sammanflätade karaktäristika står inför, ges liten eller ingen uppmärksamhet på internationell nivå.

Sammantaget har praktiken gjort det möjligt för oss att utvecklas vidare i vår roll som blivande socialarbetare och vi vill tacka hela teamet på ILI!

Luana och Leonie

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.