Ellie visar något på mobilen.

Nyhetsbrev #4 2022 Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete

Samarbeten ska bryta tystnad om migranter med funktionsnedsättningar

En av Fokusgruppens deltagare, Mussie Berhe Russom, berättar i en intervju  om de svårigheter han lever under på ett hotellhem i Hässelby, efter två år i Sverige: obefintlig bostadsanpassning, dålig ekonomi och för få timmars hjälp av hemtjänsten. 

I en annan intervju ingjuter samtidigt Josefina Streling på Myndigheten för delaktighet (MFD) lite hopp. Myndigheten har samlat ett stort nätverk av aktörer som just nu tar fram information som ska spridas bland ansvariga myndigheter. 

– Det är en fråga som man inte pratat så mycket om tidigare. Eller att den är så komplex så att man inte riktigt vetat var man ska börja, säger hon.

Aktiviteter i oktober

10 – 12 okt, DRW-RTA-projektet medverkar i MFD:s testgrupper för att  ta fram ett informationsmaterial till nyanlända personer i Sverige som lever med funktionsnedsättning (se artikel om MFD nedan). 

Fler aktiviteter är på gång. Håll koll på hemsidan! 

 

Muse i förgrunden och Rahel, något i oskärpa strax bakom.

Ett liv med många svårigheter

Mussie Berhe Russom, en av deltagarna i projektets Fokusgrupp, kom till Sverige från Eritrea 2019. Nu bor han på ett hotellhem i Hässelby och beskriver en tillvaro som kan liknas vid en härva av olika problem med många inslag av moment 22.


MFD-logga och ett gult höstlöv

MFD samlar nätverk för migranter med funktionsnedsättning

DRW har sedan flera år tillbaka ett samarbete med MFD, Myndigheten för delaktighet. Genom DRW:s fokusgrupp fick MFD möjlighet att träffa och prata direkt med personer i målgruppen som berättade om sina erfarenheter. Det säger Josefina Streling som är aktivitetsansvarig för myndighetens arbete med migration och funktionsnedsättning.


Projektarbetare, deltagare och "hangarounds" umgås med varandra över en fika.

Projektet gick på café

I mitten av september träffades projektmedarbetare, deltagare från Fokusgruppen plus ett antal hangarounds (barn, släktingar, vänner) i Kungsträdgården. Vi gick vidare till Café Eugenia på Kungsträgårdsgatan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.