Suzanne presenterar projektet med Powerpoint.

Referensgruppsmöte: ”Även arbetsgivaren behöver stöd”

I förra veckan hade Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete (DRW-RTA) sitt första referensgruppsmöte. På mötet premiärvisade Suzanne Elmqvist, projektets utbildningsansvarig, en powerpointpresentation om projektet och vi diskuterade genomförda aktiviteter och resultaten så här långt.

Mikael Klein från MISA var på plats och berättade om den allmänna kommentaren till Artikel 27 (Rätten till arbete) i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som blev klar i september. Han gav också några intressanta medskick inför projektets fortsatta arbete.

Micke Klein talar om MISA på mötet
Mikael Klein

– Man behöver stöd för att komma till arbete, inte för att komma till Arbetsförmedlingen. Om man ska vara krass så får man inga jobb från Arbetsförmedlingen – man behöver kontakt direkt med arbetsgivarna.

Det sade Mikael Klein, MISA på projektets första referensgruppsmöte och fortsatte:

– Projektet behöver en strategi för hur man kommer i kontakt med arbetsgivare, för en arbetsplats behöver stöd för att anpassa arbetet och organisationen. Det ökar också chanserna för att en arbetsgivare ska vara mer positiv, om det till exempel finns en stödperson inblandad, sade Mikael Klein.

Mest uppdrag från kommunerna

MISA, som är med i både projektets referens- och styrgrupp, är ett privat företag som framför allt får sina uppdrag från kommuner men också från Arbetsförmedlingen. De personer som får arbete via MISA har i regel antingen intellektuell funktionsnedsättning eller har en diagnos inom autismspektrat.

– De flesta som kommer till oss har rätt till Daglig verksamhet enligt LSS och har fått ett beslut från kommunen, sade Mikael Klein.

Tisdagen den 22 november har projektet en temadag om  MISA:s roll på arbetsmarknaden för projektets målgrupp (mer information om det kommer inom kort).

 

Fakta
Referensgrupp 

En Referensgrupp till ett projekt kan bestå av personer som bidrar med kunskap och kompetens. De kommer oftast från andra organisationer och har varken formell beslutanderätt eller arbetar aktivt i projektet utan stödjer endast projektet med tips och förslag.

Projektet DRW-RTA har två referensgrupper, varav en består av personer från målgruppen, den vi oftast kallar Fokusgruppen. 

Styrgrupp

Styrgruppen kan betraktas som projektets ”styrelse” och följer projektets målsättningar på nära håll. Styrgruppen har, till skillnad från referensgruppen, ett visst ansvar, nämligen att tillsammans med den genomförande organisationen se till så att projektet genomförs enligt plan. Planen har dock tagits fram i samarbete med referensgrupperna. På så vis hänger de båda grupperna ihop, såväl som genom projektets aktiviteter under arbetets gång.

 

Allmänna kommentaren till Artikel 27; Rätten till arbete

Mikael Klein berättade också om att den allmänna kommentaren till Artikel 27 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som blev klar i september. De allmänna kommentarerna beskriver hur olika artiklar ska tolkas och tillämpas och den här (GC 8) handlar om artikel 27, alltså rätten till arbete. Mikael Klein sade att det var mycket spännande läsning och kan komma att spela mycket stor politisk roll i framtiden. Ett exempel är skyddade anställningar.

–  De skriver att det inte är okej med segregerade arbetsmiljöer, alltså skyddade anställningar. I kommentaren går de igenom en lång rad negativa erfarenheter av segregerande och speciella arbetsplatser som många länder har idag. Det kommer att ändra politiken på det här området för många länder.

Man får heller inte ha sysselsättningsåtgärder eller arbete där man inte får lön.

– Alltså till exempel de dagliga verksamheterna i Sverige.

Dorothee pratar om Photovoice.
Dorothee Rieder

Hur funkar Photovoice?

Även Dorothee Riedel var på plats och berättade om hur Photovoice fungerar. DRW hade en Photovoicegrupp och också DRW-RTA ska få en. En grupp på 5 – 10 deltagare, med liknande problem, plus två – tre Facilitator (personer som stöder deltagarna – se Wikipedia) tar bilder på sina livssituationer på olika teman som gruppen bestämmer tillsammans. Bildernas fotografiska kvalité spelar ingen roll utan ska fungera som diskussionsunderlag. I slutänden uppnår man två tydliga resultat, sade Dorothee Riedel:

– Ett utåtriktat där problemen blir tydligt beskrivna och som visas upp utåt. Och ett annat ”inåt” som handlar om att gruppdeltagarna hjälper varandra. Det blev väldigt tydlig hos oss (i DRW.s Photovoicegrupp) och jag såg det också i en annan Photovoicegrupp som jag arbetat med.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.