En av skrifterna som lanserades under Mänskliga Rättighetsdagarna i Helsingborg var Verktygslådan. Skriften kan fungera som en guide till hur man gör sin verksamhet eller organisation mer inkluderande för fler.
Verktygslådan, liksom de andra skrifterna, finns att ladda ner härifrån hemsidan under rubriken Dessa trycksaker finns att ladda ner eller under fliken info-material. Eller beställ skrifterna i pappersformat genom att skicka ett mejl till info@disabledrefugeeswelcome.se.
Mari Siilsalu, Rahel Abebaw Atnafu, Jamie Bolling och Linda Robertsson har tillsammans skrivit texten.
Under projektets gång har det funnits många lärdomar att ta till sig. Syftet med Verktygslådan var att samla de konkreta metoder, tips och verktyg så att andra organisationer och verksamheter kan ta del av dem och på så vis bidra till ett mer inkluderande samhälle för migranter med funktionsnedsättning. Texten lyfter exempel på situationer där migranter med funktionsnedsättning mött fördomar och fått erfara dåligt bemötande samt otillgänglighet när man velat delta i organisationers verksamheter, utbildningar och i situationer kopplade till jobbsökande.
Rahel Abebaw Atnafu berättar att skriften började som ett utbildningsmaterial.
– Vi skulle utforma det som en checklista till ett utbildningsmaterial och ta upp de viktigaste punkterna i utbildningen, som en mindre guide till att jobba med inkludering av migranter med funktionsnedsättning. Sedan kom vi på att den kan vara bra för andra aktörer också, så vi började samla de metoder, tips, egna erfarenheter och kunskap om lagar och rättigheter som vi har tagit till oss under projektets tid.
Skriften Verktygslådan, blev alltså större och större och är idag en mindre bok. Rahel Abebaw Atnafu berättar att den kan kompletteras med nya erfarenheter och tips vid behov. Nu handlar dock arbetet om att nå ut med skriften till berörda aktörer. Skriften är ett viktigt material för Disabled Refugees Welcome, att använda till utbildningar och bokbord samt att dela ut på seminarier och mässor.
– Vi vill nå ut till alla verksamheter, myndigheter, organisationer och personer som jobbar med migration och till alla organisationer med funktionsnedsättning. Ofta saknar de som jobbar med migration funktionshinderperspektivet, medan organisationer för personer med funktionsnedsättning saknar migrationsperspektivet. Vi vill att Verktygslådan ihop med våra utbildningar ska bidra till att fler migranter med funktionsnedsättning blir inkluderade i samhället, säger hon.