I förra veckan var det dags för ett nytt ”hälsoevent” med Welcome House vid Medborgarplatsen i Stockholm som värd. Den här gången var det dessvärre inte riktigt samma uppslutning som det brukar vara. Den ansvarige personen på Welcome House trodde det berodde på att det var på fredagseftermiddagen och att folk hellre stannar hemma då.
Så, det kom inte så många personer från vår ”primära målgrupp” den här gången. Å andra sidan blev det desto mer samtal med andra utställare och därmed organisationer som tillhör projektets sekundära målgrupp, alltså personer som möter migranter med funktionsnedsättning genom sitt yrke eller fritidsverksamhet, vilket är nog så viktigt. Så det blev mer av det som brukar kallas nätverkande.
Många organisationer vill ta del av projektets kunskaper och erfarenheter och önskar fortsatt samarbete med Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete. En av de organisationerna är Noaks Ark. Noaks Ark arbetar med personer som är Hiv-positiva.
– Många personer med invandrarbakgrund har Hiv och flera av dem har dåliga kunskaper om det stöd som finns. Noaks Ark uppmanar alla som har Hiv att ta kontakt med dem, berättar Rahel Abebaw Atnafu som talat med Noaks Arks representanter.
En annan intressant utställare var Transkulturellt centrum som bland annat erbjuder stöd för migranter med funktionsnedsättning. Transkulturellt centrum är en del av Region Stockholm, alltså de som har ansvar för hälsa, vård och omsorg i Stockholmstrakten. Många av de som arbetar där kallas hälsokommunikatörer, som kan ge information och kommunicera på migranters modersmål. Hälsokommunikatörer finns även i andra regioner och i andra kommuner runt om i Sverige.
Fountain House, Stockholm arbetar med, eller snarare mot, psykisk ohälsa. Fountain House är en internationell rörelse som startades i New York 1948 av före detta mentalsjukhuspatienter, som ett alternativ till traditionell psykiatrisk vård. Idag finns över 300 Fountain Houses runt om i världen, varav 14 i Sverige. I Stockholm ligger det på Götgatan där de har tre våningar. De erbjuder stöd till personer med psykisk ohälsa, gemenskap och hjälp med att till exempel ansöka om arbete eller bostad. Där finns också en restaurang som serverar mat till låga priser. All personal är volontärer.
Hej Främling heter en annan organisation som också finns på en rad platser i Sverige. Dess syfte är att jobba för ”innanförskap”, som de säger, och att motverka ofrivillig ensamhet. De ordnar aktiviteter av olika slag där huvudfokus är att umgås och att ha det trevligt och roligt tillsammans med andra människor. Hej Främlings verksamhet finansieras av länsstyrelserna och olika stiftelser, och alla aktiviteter är gratis. Även de som arbetar på Hej Främling är volontärer.
Tidigare artiklar om Welcome House eller referat från hälsoevent därifrån:
Ta hjälp av Welcome House!
Flera potentiella samarbetsparners
Welcome house: Erbjuder individanpassat stöd
Welcome house: Oleg Zhylka från Ukraina fick stöd med att hittafunktionshinderorganisationer