Bild på broschyren som ligger på ett bord. Som annat DRW-RTA-material är framsidan vit med en bred röd tvärlinje med titeln, i det här fallet Utbildningsbroschyr - migranter med normbrytande funktionalitet

Nyhetsbrev #1 2024 Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete

Gå på kurs hos oss!

DRW – RTA anordnar kurser om en rad viktiga och intressanta ämnen: independent living-filosofin, lagar om funktionsnedsättning och migration , funktionsrättskonventionen etc. etc. I det här nyhetsbrevet har vi också en intervju med vår utbildningsansvarige Suzanne Elmqvist och länkar till vår utbildningsbroschyr.

Ashraf Frugh, som började praktisera hos oss i höstas är nu anställd. Här är en text om hans första år i Sverige som han skrev under hösten.

Övrigt i detta nyhetsbrev – ett Arbetskafé om hälsa, Nelly och Catalinas uppsats och två nya praktikanter i projektet!

Upplöjt motionsspår i Nackaskogen sent en kväll i januari. Snön och vägen upplyst av viss gatubelysning, Skog och bäcksvart runtomkring. Ca 15 minusgrader vid tillfället oh knarrande snö under fötterna.

Kalender:

MÅNDAG 26/2 14:00 – 16:00
Uppföljning av MR-dagarna
Hybrid: I stora konferensrummet på kontoret och på zoom

TISDAG 27/2 14:00 – 18:00
Arbetskafé/studiebesök på Paralife
I Paralife´s lokaler: Nya Gatan 2, Nacka

Artiklar:

Suzanne talar med en av deltagarna (som man bara ser bakhuvet på) på ett Arbetskafé.

Kolla in våra utbildningar

Att Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete (DRW – RTA) skulle anordna utbildningar fanns med redan i planeringsstadiet. ”Det är låg kunskapsnivå om den problematik som migranter med funktionsnedsättning möter när de kommer till Sverige”, säger Suzanne Elmqvist, projektets utbildningsansvarige, i den här intervjun. Följ länkarna till artikeln och vidare till vår Utbildningsbroschyr!


Närbild på Ashraf i folkvimlet.

En annan sorts mardröm

Ashraf Frugh har nu blivit anställd som rådgivare och fältarbetare i projektet. Här är en text han skrev strax efter han började som praktikant i projektet under hösten. På ett målande sätt berättar han om lättnaden att komma till Sverige men hur detta byttes mot arbetslöshetens helvete – att söka massor av jobb utan att knappt ens få svar.


Nelly och Catalina med armarna om varandras axlar, ler och skrattar mot kameran.

Läs Nelly och Catalinas uppsats!

Catalina Fipper och Nelly Hölter, som praktiserade i projektet under hösten, har skrivit en uppsats, ett papper, om sambandet mellan migration, funktionsnedsättning, sysselsättning och hälsa. Olika definitioner på viktiga begrepp, till exempel hälsa och funktionsnedsättning, gjorde jämförelser mellan olika studier svåra, skriver de.


Suddig (anonymiserad) bild på en dator med pågående zoommöte på ena halvan och Arbetsförmedlingens logotyp bredvid.

Arbetskafé tema hälsa/Arbetsförmedlingen

För många arbetslösa får relationen till Arbetsförmedlingen en stor betydelse för hälsan. Det Arbetskafé som vi hade på tema hälsa kom nästan uteslutande att handla om olika deltagares (dåliga) relationer till Arbetsförmedlingen. Mycket handlar om en känsla av att handläggarna inte lyssnar.


Collage med bilder Luana och Leonie.

Två nya praktikanter: Leonie Grießers och Luana Butzer

Två nya praktikanter började i projektet i januari. Leonie studerar socialt arbete inom området psykisk hälsa och missbruk vid Cooperative State University Villingen-Schwenningen (DHBW) i Tyskland och Luana läser Socialt arbete – Ungdom, familj och social välfärd vid Baden-Württemberg Cooperative State University i Tyskland. Båda praktiserar hos oss t.o.m. mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.