Taip Fejzuli från Republiken Nordmakedonien, kontaktpersonen för Synskadades Riksförbunds, SRF, Branschföreningsmöte Öst och Centraleuropa, bjöd in Jamie Bolling från DRW till Härnösands Folkhögskola den 6 februari för nätverkets årliga kurs.
Nätverket träffas några gånger per år för att lära sig nya saker. I år kom omkring 15 personer på kursen. Jamie blev bjuden för att presentera DRW-projektet med sina resultat fram till februari 2019.
Branschföreningen Öst- och Centraleuropa är en del av Synskadades Riksförbund. Föreningen bildades 2003 och blev en branschförening inom SRF i oktober 2011. Målet var att komma åt och motverka isolering som många synskadade migranter upplever. Det var tänkt att med föreningen skulle det bli lättare att integrera individer i det svenska samhället, ett mål som delas av DRW. Branchföreningen Öst och Centraleuropa täcker hela Sverige och är öppen för alla synskadade migranter som vill bli medlemmar oavsett bakgrund.
Idag finns ca 200 migranter med synskador i landet som är kända av föreningen och 40 medlemmar finns inom verksamheten. På kurserna som hålls får deltagarna nya kunskaper, tar del av olika erfarenheter samt träffar varandra för att utvecklas socialt. I år efter träffen med DRW var det skidåkning som gällde, det fanns mycket snö och ett vackert solsken.
Frågor som branschföreningen jobbar med är:
- Att hitta fler synskadade migranter och motivera dem att bli medlemmar i branschföreningen och i Synskadades Riksförbund.
- Att bemöta alla olika problem som synskadade migranter upplever i Sverige
- Integration i samhället
- Att berätta om rättigheter och skyldigheter
- Att förklara om rättigheter till hjälpmedel
- Kulturella frågor
- Möjlighet till utbildning
- Hur det svenska samhället fungerar
- Kurser och roliga aktiviteter mm.
Innan Jamie pratade om DRW berättade hon om Independent Living (IL) och hur IL-rörelsen kom från USA, om ENIL – den Europeiska nätverket – och hur ILI och ENIL hänger ihop. Jamie presenterade de olika projekt som ILI driver det vill säga: Lagen som verktyg, Assistanskoll och DRW.
Gruppen var mycket engagerad och ställde många frågor om DRW och vad DRW kan bidra med. Personerna kom själva från Balkanländer, Grekland och Polen. Flera berättade om någon de känner som skulle hänvisas till DRW.
En viktig fråga var hur DRW kan fortsätta efter de tre åren har gått eftersom alla såg betydelsen och vikten av verksamheten. Jamie berättade att det kommer att finnas material som kan spridas och att det är en förhoppning att DRWs volontärverksamhet kommer att leva vidare efter arvsfondsprojektets slut. Dessutom DRW samarbetar med organisationer som Bosse som kan sprida vidare vårt budskap till deras verksamhets deltagare.
DRW ser fram emot att fortsätta samarbeta med SRFs Branschförening Öst och Centraleuropa och komma i kontakt med många av deras deltagare.