Ökad delaktighet för nyanlända med normbrytande funktionalitet i frågor som berör: hälsa, arbete, utbildning, familj, migrations/etableringspolitik, bostad och transport.
Engagemang mellan Migrationsverket och kommuner för att skapa ett gemensamt regelverk i enlighet med UNHCR:s tool kitför bedömning och bemötande av kvotflyktingar inför vidarebosättning i Sverige.
Tillgång till en högkvalitativ och anpassad svenskundervisning och arbetsinriktade utbildningar för nyanlända personer med funktionsnedsättning.
En konsekvent samverkan utifrån funktionshinderperspektivet mellan Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Socialtjänsten, Kommunerna och hälso-och sjukvården.
Funktionshinderperspektiv i alla nya bestämmelser, policys och beslut som rör nyanlända eller migranter.
Etableringsprogrammet bör ha ett hälsofrämjande–och funktionshinderperspektivet som utgångspunkt.
Förlängning av den tvååriga etableringstiden för nyanlända människor med normbrytande funktionsvariationer.
Stabila tillgänglighetsanpassade boenden för nyanlända personer med normbrytande funktionalitet.
Tillgänglighetsanpassad och konsekvent information och hänvisning gällande bland annat familjeåterförening, hälsoundersökningar och besked för nyanlända personer med funktionsvariationer under asylprocessen.
Tillgänglighetsanpassad information och hänvisning inom ansökningssystem för stöd och service för nyanlända med funktionsvariationer.
Asylsökande med funktionsnedsättning ska ha rätt till stöd och service under asylprocessen och inför eventuellt återvändande.
Kompetensutveckling inom funktionshinderperspektiv, bemötande och kulturella skillnader hos mer personal påMigrationsverket, allt från handläggare till samordnare för migrationsboenden.
Arbetsriktlinjer för hur samordnare för migrationsboenden ska förbereda, upphandla se till och kommunicera om tillgänglighetsanpassade migrationsboenden.
Slopa försörjningskravet för nyanlända personer med normbrytande funktionalitet såatt de kan återförenas med sina familjer.